zondag 25 oktober 2009

tiny excerpt from (een) Zwarte Zomer (working title)

Onmacht doet Carlo besluiten uit de kapitalistische wereld te vertrekken, uit Nederland te vertrekken, naar Afrika te gaan, naar een land waar de maatschappelijke problemen niet zo kinderachtig zijn, niet gaan over wie meer geld heeft en het wel of niet willen afstaan van kleinzielige vrijheden, terwijl vrijheid toch niet in gradaties is te meten, althans niet meer in Westerse maatschappijen; vrijheid is een gevoel, vrijheid moet je niet kleineren met problemen die de naam niet waard zijn, met problemen die toch eigenlijk niemand serieus mag nemen. Carlo heeft de vrijheid naar een Afrikaans land te gaan wanneer en op wat voor manier hem dat belieft, een Afrikaan heeft niet dezelfde vrijheid; dat is vrijheid, niet of een immigrant in je straat komt wonen en jouw straatbeeld verpest, achterlijke mongool, vergeef me mijn terminologie; als dat de naam vrijheid draagt dan wordt het tijd ons woordenboek te herzien.

Whether or not to give in to capitalism should be the most important issue for the intellectuals to be growing up in our era. - (fictitious character) Carlo (Marx)

Het wel of niet toegeven aan kapitalisme zou de belangrijkste kwestie moeten zijn voor opgroeiende intellectuelen van onze tijd. - (fictitious character) Carlo (Marx)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten